Protein
Favabönprotein (Vicia faba, även bondböna) erhålls från malda favabönor. Det milda och krämiga favabönproteinet kan isoleras genom en extraktionsprocess. För att producera ärtprotein (Pisum sativum L) mals de först med vatten till en fin pasta. Därefter kan ärtproteinet isoleras mekaniskt genom successiva centrifugerings- och sedimenteringssteg. Solrosfröprotein (Helianthus annuus) erhålls från den återstående presskakan efter produktionen av kallpressad solrosfröolja. Denna mals, pressas och mals igen, vilket resulterar i ett fint pulver med en karakteristisk smak. Hampfröprotein (Cannabis sativa) erhålls från den återstående presskakan efter produktionen av kallpressad hampfröolja. Den naturligt proteinrika presskakan mals fint för att bilda hampmjöl. Risprotein, som erhålls från brunt ris, extraheras genom enzymatisk extraktion. För detta ändamål blötläggs riskornen först och mals till ett proteinrikt mjöl, från vilket enzymerna sedan extraherar proteinerna. Efter ett filtreringssteg följer skonsam spraytorkning till risproteinpulver. Karobfröprotein (Ceratonia siliqua) extraheras genom att fröna rullas. Det resulterande proteinrika pulvret torkas sedan skonsamt.
Enzymkomplex bromelain och papain
Proteolytiska enzymer, även kallade proteaser, har förmågan att bryta ner proteinerna i maten i mindre delar. De bryter peptidbindningarna i proteinerna mellan de enskilda aminosyrorna genom hydrolys. Proteaser förekommer naturligt i matsmältningskanalen och i frukter som ananas (bromelain) eller papaya (papain).
Hälsopåståenden om proteiner enligt EFSA:
Proteiner bidrar till
- en ökning av muskelmassa
- att bevara muskelmassa
- att bibehålla normal benstomme