
Fiber
Växtbaserade livsmedel innehåller en mängd olika fiber- och fibermaterial. Dessa speciella oligo- och polysackarider kan jäsas av många bakteriestammar i mikrobiomet. I vetenskapliga studier visar dessa växtsubstanser mycket olika egenskaper och kan fungera som födokälla för specifika bakteriearter, såsom Bacteroidetes, Firmicutes, Lacto- och Bifidobacteria. Oligosackarider (som Glukomannan, Pektiner, XOS) kan metaboliseras snabbare på grund av deras kortare kedjestruktur, medan långkedjiga och grenade polysackarider (som Psylliumskal, Akaciafiber, Betaglukaner, Olivtvålrester) metaboliseras betydligt långsammare. Det verkar därför särskilt fördelaktigt att förlita sig på ett rikt utbud av olika fibrer.
Prebiomakomplex
Premium Prebioma Komplett med 14 speciellt utvalda fibrer från alla viktiga grupper för en bred spektrumförsörjning med alla fördelar. Innehåller bland annat konjak, inulin, havre-betaglukaner, XOS, GOS, FOS, RS4, akaciafiber, äppelpektin, Livaux® och gröna oliver. Finns även som Prebioma Sensitive för en omfattande tillförsel med 5 särskilt skonsamma fibrer.
Psylliumfröskal
Psylliumfröskal är fröskalen från grobladssorten Plantago indica/ovata. När växtens frukter mognar hoppar de små fröna iväg och påminner om loppor till utseendet. Därav namnet psylliumfrön, eller på latin psyllium floh. Framför allt är psylliumfröskalen rika på värdefulla, slembildande kostfibrer, flosin slem-polysackarider, som sväller upp med vätska till en geléliknande substans. Psylliumfröskal har varit en viktig del av traditionell indisk kultur i över 2000 år. De har också använts i Europa sedan antiken.